ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Πρόκειται για μια ομάδα στο Facebook που μέχρι σήμερα αριθμεί 1656 μέλη. Παραθέτω την περιγραφή της ομάδας από τους διαχειριστές της, καθώς και σύνδεσμο για μία έκθεση στο πλαίσιο του προγράμματος Socrates, Educational Policies that Address Social Inequality που παρουσιάζει τη δουλειά της Στέλλας Πρωτονοταρίου στο δημοτικό της Γκράβας.

Στηρίζουμε τη Στέλλα Πρωτονοταρίου, τη δασκάλα που ονειρεύτηκε ένα σχολείο χωρίς σύνορα και πλήρωσε γι’ αυτό, όπως έγραψε και το ‘Ε’ στις 21/6/09.
Η Στέλλα Πρωτονοταρίου υπήρξε διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Γκράβας, ενός σχολείου στο οποίο επικρατούσε η ανασφάλεια των παιδιών και η ντροπή λόγο της έλλειψης αποδοχής που ένοιωθαν, μιας και το σχολείο αυτό είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο.

Η προαναφερθείσα δασκάλα όπως και άλλοι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την ιδιαιτερότητα που παρουσίαζε το σχολείο τους, οργανώνοντας έξτρα εθελοντικά απογευματινά μαθήματα για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς τους. Έτσι, 150 μετανάστες γονείς διδάχθηκαν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας, ενώ στα παιδιά διδάσκονταν και η μητρική τους γλώσσα (αλβανικά και αραβικά) έτσι ώστε η γλώσσα της χώρας υποδοχής να στηριχθεί σωστότερα. Παράλληλα, στη πρωινή προσευχή το Πάτερ Ημών αντικαταστάθηκε με το ποίημα του Ρίτσου «Πρωινό Άστρο» έτσι ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει ξένο και περιθωριοποιημένο. Στο σχολείο αυτό επίσης, δόθηκαν ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων δημιουργικότητας, μέσα από παραστάσεις, δημιουργίες βιβλίων με αναμεμειγμένα στοιχεία από τις διαφορετικές κουλτούρες των πατρίδων των παιδιών μεταφρασμένες στα ελληνικά, μέχρι και δημιουργίες ταινιών με παραδοσιακά παιχνίδια από τις πατρίδες τους οι οποίες βραβεύτηκαν. Τα συγχαρητήρια και οι βραβεύσεις ήρθαν επίσης και από διάφορες ΜΚΟ, πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς επίσης πρωτοβουλίες του σχολείου παρουσιάστηκαν από επιστημονικά περιοδικά σε διεθνή συνέδρια.
Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει η διαρροή μαθητών στο 132ο δημοτικό σχολείο Γκράβας, να πάψει ο ρατσισμός καθώς και οι παραβατικέςκαι επιθετικές συμπεριφορές που μέχρι τότε σημειώνονταν συχνά και οι περισσότεροι γονείς να μπορούν πλέον να μιλάνε ελληνικά και να μπορούν να συμμετέχουν στη σχολικά ζωή των παιδιών τους.
Υπήρξε βέβαια και ένα δεύτερο αποτέλεσμα, όχι τόσο ευχάριστο και αισιόδοξο. Την κ.Πρωτονοταρίου τη μετέθεσαν από το σχολείο και τη έστειλανστα δικαστήρια με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσε παράνομα το χώρο του σχολείου τα απογεύματα για παράδoση μαθημάτων αλβανικών και άλλων γλωσσών. Η δίκη της αναβλήθηκε για τις 22/1/2010.
Ακροδεξιός τύπος έγραψε «δασκάλα στη Γκράβα λειτούργησε κρυφό σχολείο για τα Αλβανάκια και δίδασκε ανθελληνική ιστορία στα μεταναστόπουλα»
Ο τωρινός διευθυντής του σχολείου, ο οποίος είναι και ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, έχει διακόψει όλες τις δράσεις που μέχρι πριν λάμβαναν χώρα στο 132ο δημοτικό σχολείο της Γκράβας.

Ας ελπίσουμε και ας δράσουμε με κάθε μέσο έτσι ώστε κάποια μέρα αυτός ο τόπος, αυτή η χώρα της ντροπής να πάψει να σκοτώνει τα παιδία της και μάλιστα τα πιο εκλεκτά από αυτά.

Αυτή η ομάδα είναι για τη Στέλλα Πρωτονοταρίου που μας θύμισε ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι και που υπογράμμισε ότι δεν είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι “δημοσιοϋπαλληλίσκοι”.


Ένα ντοκουμέντο σχετικά με τη δουλειά της κας Πρωτονοταρίου...

http://www.epasi.eu/CaseStudyGR1.pdf

Print this post
 

Free Blog Counter