Η οργή των επισφαλώς εργαζόμενων στα σχολεία

Οι κινητοποιήσεις των καθηγητών που έμειναν χωρίς ανάθεση από την υπουργό παιδείας Μαρία Στέλλα Τζελμίνι εξαπλώνεται σε όλη την Ιταλία. Η κινητοποίηση των επισφαλώς εργαζόμενων καθηγητών του σχολείου, που έμειναν χωρίς έδρα διδασκαλίας από τη μεταρρύθμιση που επαναφέρει τον μοναδικό δάσκαλο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε από το Μπενεβέντο. Μερικές μέρες πριν οι επισφαλείς καθηγητές οχυρώθηκαν στη στέγη του περιφερειακού γραφείου εκπαίδευσης για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους, ακολουθώντας τα ίχνη των εργατικών κινητοποιήσεων του Αυγούστου, στην Innse και στη Lasme.



Στην Καμπάνια εξερράγη η οργή της επισφάλειας με συγκρούσεις στο Σαλέρνο, στην προσπάθεια κατάληψης του εκεί περιφερειακού γραφείου εκπαίδευσης, και κατόπιν στη Νάπολι όπου καταγράφηκαν στιγμές έντασης για δύο συνεχείς μέρες λόγω της αποφασιστικότητας που επέδειξαν οι καθηγητές που οχυρώθηκαν στην πρώην διεύθυνση σπουδών. Σε όλη την Ιταλία εξαπλώνεται η κινητοποίηση από το Νότο ως το Βορρά. Στην Καμπάνια καταγράφεται μία από τις δυσκολότερες καταστάσεις με 8000 απολύσεις και με υψηλότατο ποσοστό καθηγητών που εξαναγκάζονται να ζητήσουν μετάθεση στα σχολεία του Βορρά τροφοδοτώντας την εσωτερική μεταναστευτική ροή στη χώρα.

Πολλοί καθηγητές του Νότου, όπου καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός περικοπών εξαιτίας επίσης και του ανεπιτυχούς υπολογισμού της σχολικής διαρροής ως παράγοντα αξιολόγησης στο σχηματισμό των τάξεων, καταφέρνουν να παίρνουν ανάθεση μόνο στους δήμους του Βορρά, όπου οι καθηγητές της περιοχής μένουν χωρίς έδρα.

Πάνω από 57000 σε όλη την Ιταλία οι καθηγητές που κινδυνεύει η θέση τους, και οι κινητοποιήσεις από το Μιλάνο ως τη Ρώμη τροφοδοτούνται καθημερινά. Στη Ρώμη οι καθηγητές εμφανίστηκαν με τα σώβρακα, στο Μιλάνο αλυσοδέθηκαν στη διεύθυνση σπουδών, στο Τορίνο έγινε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο περιφερειακό γραφείο εκπαίδευσης, όπως και στη Βενετία, ενώ στο Παλέρμο οι επισφαλείς καθηγητές έφτιαξαν μόνιμη έδρα της επιτροπής τους.

Εν τω μεταξύ για την 23ηΟκτωβρίου προκηρύχθηκε από τα συνδικάτα βάσης η πρώτη απεργία για την κατηγορία, όμως μέχρι εκείνη την ημερομηνία οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις των επισφαλώς εργαζόμενων αντιπροσωπεύουν τη βασική γραμμή αγώνα.

πηγή: UNIRIOT 2/9/09

Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις

Print this post
 

Free Blog Counter