Την Τετάρτη 18 Μάρτη η Flc-CGIL (συνδικαλιστική οργάνωση του δημοκρατικού κόμματος και της αριστεράς στο πανεπιστήμιο) είχε καλέσει τον κόσμο του πανεπιστημίου σε απεργία. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε το ανώμαλο κύμα με κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Ιταλίας.
Στη Ρώμη το κάλεσμα ήταν στο πανεπιστήμιο La Sapienza, όπου συγκεντρώθηκαν περί τους χίλιους διαδηλωτές. Μετά από μία πορεία στο εσωτερικό του πανεπιστημίου η διαδήλωση αποφάσισε να βγεί στην πόλη για να ενωθεί με τους εργαζόμενους. Στην πύλη του πανεπιστημίου μπορούμε να παρακολουθήσουμε το τι επακολούθησε ...
Οι συγκρούσεις που παρακολουθήσατε είναι αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να χτυπηθεί κατασταλτικά το φοιτητικό κίνημα του "κύματος". Για την υλοποίηση της επιλογής αυτής αξιοποιήθηκε το Πρωτοκόλλο για τις Διαδηλώσεις που υπογράφηκε στις 10 Μαρτίου από τον Δήμαρχο της Ρώμης Αλεμάνο, τον Έπαρχο της πρωτεύουσας Πεκοράρο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις Cgil, Cisl, Uil, Ugl και από τα περισσότερα επίσημα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος από την Άκρα Δεξιά μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά της Ριφοντατσιόνε και των Ιταλών Κομμουνιστών (Italia dei Valori, La Destra, Partito dei comunisti italiani, Partito Democratico, Popolo delle liberta', Rifondazione comunista, Sinistra democratica, Udeur, Unione dei democratici cristiani di centro, Verdi, Lega Nord). Το πρωτόκολλο προβλέπει κανόνες για τις διαδηλώσεις στη Ρώμη, τις 6 συγκεκριμένες διαδρομές που μπορούν να ακολουθούν καθώς και 6 πλατείες στις οποίες μπορούν να γίνονται καθιστικές διαμαρτυρίες.
Η επιλογή να χτυπηθεί το φοιτητικό κίνημα εκφράστηκε διά στόματος του υπουργού Brunetta που δήλωσε ότι οι φοιτητές είναι αντάρτες και θα τους συμπεριφερθούμε όπως σε αντάρτες για να ακολουθήσει τόσο ο δήμαρχος της Ρώμης Alemanno που τους χαρακτήρισε εγκληματίες όσο και ο ο πρύτανης του πανεπιστημίου Fratti που δήλωσε ότι οι φοιτητές ότι δεν είχαν άδεια από τις αρχές να διαδηλώσουν.
Πολλοί απ' όσους υπέγραψαν το πρωτόκολλο μετά από τα γεγονότα της Σαπιέντσα κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις τις κυβέρνησης στάθηκαν στο πλευρό των φοιτητών. Από την CGIL και το Δημοκρατικό Κόμμα, μέχρι την Ριφοντατσιόνε του Φερρέρο και άλλους. Ωστόσο, το κακό έχει γίνει οι μη υπογράφοντες το πρωτόκολλο φοιτητές, με τις εκδηλώσεις που όπως είδαμε το προηγούμενο φθινόπωρο ξεκινούν από το πανεπιστήμιο και διαχέονται στον ιστό της πόλης, βαφτίστηκαν τρομοκράτες και χτυπήθηκαν. Οι θεσμικές δυνάμεις της αριστεράς μπροστά στον φόβο της περιθωριοποίησης συντάχθηκαν με την κυβέρνηση και το κίνημα πλήρωσε τις συνέπειες...
Αυτά! Και για να μην ξεχνάμε και τις δικές μας συζητήσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο και τους "κουκουλοφόρους" αρκεί να επισημάνουμε ότι η Αδριατική είναι στενή θάλασσα και οι μέθοδοι της εξουσίας καθρεφτίζονται στις ακτές της.
-
Print this post