ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 16 - ΧΡΟΝΟΥ από αστυνομικούς στα Εξάρχεια!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (2:26)

Σε διαθεσιμότητα οι εμπλεκόμενοι φρουροί στη θανατηφόρα συμπλοκή

Με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη κινήθηκε άμεσα η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί, που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο το οποίο κατέληξε στο θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου στα Εξάρχεια, αλλά και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, ως προϊστάμενος των δύο συλληφθέντων.
Διαβάστε περισσότερο


Όπως διευκρινίστηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, ερευνώνται οι ισχυρισμοί των δύο ειδικών φρουρών για το κατά πόσον τα γεγονότα έγιναν όπως τα περιγράφουν, ενώ έχει διαταχθεί και ιατροδικαστική εξέταση, η οποία θα αποδείξει αν η σφαίρα που έπληξε θανάσιμα το θύμα, προέρχεται από εξωστρακισμό όπως ισχυρίστηκαν αρχικά οι ειδικοί φρουροί, ή από απευθείας βολή.

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός, κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, μετά το συμβάν στα Εξάρχεια υπέβαλαν για λόγους ευθιξίας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές. Συνελήφθησαν οι δύο ειδικοί φρουροί που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο χθες το βράδυ στα Εξάρχεια κατά τη διάρκεια του οποίου έπεσε νεκρός ένας 15χρονος μαθητής.

Τι λένε οι δύο ειδικοί φρουροί

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, οι δυο ειδικοί φρουροί στην κατάθεσή τους σχετικά με τα δραματικά γεγονότα υποστηρίζουν τα εξής:

Στις 21:10 ανέβαιναν τη Χαριλάου Τρικούπη με περιπολικό του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, κατευθυνόμενοι προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να επιληφθούν σε περιστατικό μετά από τηλεφωνική κλήση.

Στη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου το περιπολικό δέχθηκε επίθεση από περίπου 30 άτομα που πέταξαν εναντίον του διάφορα αντικείμενα.

Οι δύο ειδικοί φρουροί, όπως λένε οι ίδιοι, απομακρύνθηκαν προς στιγμήν, αλλά σε μικρή απόσταση επί της Χαριλάου Τρικούπη σταμάτησαν το όχημα, βγήκαν έξω και γύρισαν πίσω για να καταδιώξουν τους δράστες.

Εκείνοι όμως όταν είδαν τους ειδικούς φρουρούς να τρέχουν προς το μέρος τους επέστρεψαν και κινήθηκαν πάλι εναντίον τους.

Τότε ο οδηγός του περιπολικού πέταξε προς το μέρος των νεαρών μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, ενώ ο συνοδηγός πυροβόλησε τρεις φορές με το υπηρεσιακό του όπλο. Στην κατάθεσή του ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε δυο φορές στον αέρα και μια στο έδαφος.

Οι νεαροί τράπηκαν σε φυγή και τότε διαπιστώθηκε ότι ένας ήταν πεσμένος αιμόφυρτος στο δρόμο. Ο δεκαπεντάχρονος που τραυματίστηκε διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από σφαίρα που δέχθηκε στο στήθος.

Ο Αρχηγός της αστυνομίας, αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το γεγονός διέταξε να συλληφθούν οι δύο ειδικοί φρουροί και επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας ζητώντας να οριστούν τρεις εισαγγελείς προκειμένουν να εποπτεύσουν τις έρευνες. Παράλληλα διέταξε να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν.

Οι δυο ειδικοί φρουροί οδηγήθηκαν στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, που έχει αναλάβει την προανάκριση. Οι αστυνομικοί εξετάζουν τους ισχυρισμούς των πρωταγωνιστών του τραγικού περιστατικού, ενώ υπό την εποπτεία των εισαγγελέων λαμβάνουν καταθέσεις και από πολίτες, αυτόπτες μάρτυρες, για να ολοκληρώσουν τη δικογραφία.

Εν τω μεταξύ, μετά το θάνατο του 15χρονου μαθητή έχει δημιουργηθεί ένταση στο κέντρο της Αθήνας, όπου δεκάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Εξαρχείων, ενώ αρκετά βρίσκονται μέσα στο Πολυτεχνείο, από όπου πετάνε πέτρες κατά διαστήματα και έχουν ανάψει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Για το λόγο αυτό έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και σε άλλα σημεία του κέντρου για την πρόληψη σοβαρών επεισοδίων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΕΘΝΟΣ (23.09)

Ένας νεκρός, πολλά γιατί

Συμπλοκή στα Εξάρχεια οδήγησε σε θανάσιμο τραυματισμό νεαρού από αστυνομικό. Πεδίο μάχης η περιοχή. Σε διαθεσιμότητα οι δύο αστυνομικοί. Παραίτηση υπέβαλαν Χηνοφώτης - Παυλόπουλος, που δεν εγινε δεκτή


Νεκρός έπεσε ανήλικος στην περιοχή των Εξαρχείων κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ και τις διαρροές από την ΕΛ.ΑΣ. περιπολικό δέχτηκε επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.


Ένας νεκρός, πολλά γιατί





Στη διάρκειά της άνδρας της ΕΛ.ΑΣ. πυροβόλησε και η σφαίρα έπληξε στο στήθος ή την κοιλιακή χώρα ανήλικο, ο οποίος τραυματισμένος σοβαρά μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Κατά άλλες πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές οι νεαροί βρισκόντουσαν στην περιοχή όταν πέρασε το περιπολικό, δέχτηκε φραστική επίθεση και αυτή οδήγησε τον άνδρα της ΕΛ.ΑΣ. να πυροβολήσει τον ανήλικο, δύο φορές, εκ των οποίων η μία βρήκε στόχο.Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις πληροφορίες θέλουν το περιπολικό να έφυγε και να γύρισε λίγα λεπτά αργότερα για να ακολουθήσει η θανάσιμη εξέλιξη.

Κατά ανεπιβεβαίωτες πάντα πληροφορίες το θύμα, Α.Α.Γ., δεχόταν καρδιακές μαλάξεις από το πλήρωμα του ασθενοφόρου ήδη τη στιγμή που τον επιβίβαζαν για να τον μεταφέρουν στον Ευαγγελισμό.Σε κάθε περίπτωση, απο την αστυνομία αποκλείστηκε η περιοχή, ενώ κλήθηκε εισαγγελεας ο οποίος θα προΐσταται στην ερευνα που θα γίνει για το περιστατικό.Με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη κινήθηκε η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί, που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, καθώς και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, ως προϊστάμενος των δύο συλληφθέντων.

Οπως διευκρινίστηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, ερευνώνται οι ισχυρισμοί των δύο ειδικών φρουρών για το κατά πόσον τα γεγονότα έγιναν όπως τα περιγράφουν.

Παράλληλα, έχει διαταχθεί και ιατροδικαστική εξέταση, η οποία θα αποδείξει αν η σφαίρα που έπληξε θανάσιμα το θύμα, προέρχεται απο εξοστρακισμό όπως ισχυρίστηκαν αρχικά οι ειδικοί φρουροί, ή από από απευθείας βολή.

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Όπως ήταν αναμενόμενο μετά από ένα τέτοιο γενονός, στη γύρω περιοχή το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα, με κόσμο να συγκεντρώνεται και τα επεισόδια με τους άνδρες της αστυνομίας να είναι σημαντικά.

Περίπου 3000 άτομα, όχι μόνο από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν πορεία, η οποία διασπάστηκε και κομμάτιά της κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Ένα μεγάλο κομμάτι της πορείας πολιόρκησε μια διμοιρία στην οδό Σόλωνος, ενώ στη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη και Βαλτετσίου στήθηκαν οδοφράγματα, άναψαν φωτιές και οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και δακρυγόνα.

Παράλληλα, πεισόδια ξέσπασαν και στην Θεσσαλονίκη, όπου ομάδα 150 κουκουλοφόρων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου, καθώς επίσης και σε Γιάννενα και Χανιά.

Υπέβαλαν παραίτηση Χηνοφώτης - Παυλόπουλος

Τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας υπέβαλαν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης στον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό.

O υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, από τις Σέρρες έκανε την παρακάτω δήλωση: "Εκ μέρους της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και εμού προσωπικά εκφράζω την οδύνη για το περιστατικό και ιδίως για το θάνατο του νεαρού παιδιού.

Θέλω να διαβεβαιώσω οτι η έρευνα ήδη ξεκίνησε για τις συνθήκες με τις οποίες συνέβη ο θάνατος αυτός, η έρευνα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και των υπαιτίων, θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία και το κυριότερο η λήψη των μέτρων εκείνων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Η αστυνομία έχει ως σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό το οποίο μάλιστα έχει αυτή την κατάληξη όχι απλώς είναι καταδικαστέο είναι πέρα και έξω απο τη λογική της αστυνομίας σύμφωνα με το κράτος δικαίου και σύμφωνα με την αποστολή της".

Ερωτηματικό η συγκυρία

Με το πολιτικό θερμόμετρο να είναι στα ύψη και τις αντίστοιχες αναμνήσεις από το πρόσφατο και παλαιότερο πολιτικό παρελθόν της Ελλάδας να μην έχουν σβήσει, το τραγικό γεγονός αναμένεται ήδη από αύριο να προκαλέσει κύμα συζητήσεων και σεναρίων.

Με την κυβέρνηση να βάλλεται πανταχόθεν για το σύνολο σχεδόν της πολιτικής της και κυρίως για το Βατοπέδιο, την οικονομία, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ασφαλιστικό, κάποιος μπορεί να διαγνώσει επικοινωνιακά οφέλη. Ωστόσο η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το Μαξίμου κάθε άλλο παρά βελτιώνεται με τις αναμνήσεις άλλων εποχών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι λοιπόν απορίας άξιον εάν είναι εντελώς τυχαία αυτή η τραγική συγκυρία και ποιον θα ευνοούσε τελικά, και όχι σε πρώτη ανάγνωση των γεγονότων.




Print this post
 

Free Blog Counter